Flytyper på vores Flyveplads
Vi har plads til næsten alle slags fly, men i Holbæk står der p.t. ingen svæve- eller motorsvævefly. Læs mere om de forskellige typer af fly du kan møde i Holbæk på denne side.
Motorfly
Motorfly, eller også kaldt “GA-fly”, er den type fly, som folk almindevis ser på himlen over det danske land.
Det er fly af for eksempel typen Piper og Cessna, som har været på markedet mere eller mindre uforandret i de sidste 40-50 år.
Mange har fået opgraderet deres interiør og teknisk cockpit udstyr over årene, fordi der stadigvæk ikke blev produceret moderne erstatninger til disse afprøvet fly.
Til at flyve disse motorfly, kraves der minimum et LAPL eller PPL, som er de mest spredt licenser til privatpiloter og som kan udvides hele vejen til certifikater til erhvervsflyvning.
En af de mest bygget fly i hele verden: Cessna C172 Skyhawk i Holbæk.
En ultralet Rans S-6 “Coyote”.
Ultralette Fly
UL-fly som de kaldes i daglig tale er en forholdsvis ny type fly som er kommet til. Med en max. vægt på 450 kg (eller nyere modeller op til 600 kg) er det luftens knallert.
Man skal dog ikke grine af ul-fly som ofte er mere avancerede end traditionelle fly. Certificeringskravene er lidt mindre og det hjælper med, til at der blev udviklet nye teknologier, som senere kommer til gode også motorfly.
De er tilmed meget miljøvenlige med lavt støjniveau og lavt benzin forbrug. På grund af deres lettere vægt, stiger de hurtiger efter starten og kan derfor næsten ikke høres mere på jorden.
Der kræves en national ultralet licens til at flyve disse lette maskiner.
Veteranfly
Hjemhørende på Holbæk flyveplads er også en samling af ældre flytyper, b.la. de danskebyggede KZ-fly som efterhånden er meget sjældne. KZ-flyene er dansk kulturhistorie fra 1930’erne til 1950’erne.
På Holbæk flyveplads findes også veteranfly som har deltaget I anden verdenskrig.
Veteranfly er normalt motorfly af ældrer dato og dermed skal man være i besiddelse af et LAPL eller PPL certifikat, for at kunne gå på tidsrejsen med dem.
I 2023 har klubben dannet en veteranflyafdeling, for at sammle krafterne for driften af ambulanceflyet OY-DYZ.
Læs mere om Veteranflyklubben Sjællands planer her: Veteranfly.dk
En dansk bygget Kramme-og-Zeuthen KZ-III fra 1946 i sjældent ambulance version.
Alle kan være med og nyde flyverhygge i vores fælles flyveklub.
"Fodgænger"
Er enten aspiranter, tidligere piloter, som har fløjet i mange år og har stoppet deres aktive flyvning og generelt folk, som elsker alt om flyvning eller er interesseret i det.
Vores klub er så heldig, at vi har en del medlemmer som hjælper bare til, hvis der er bruge for en hjælpende hånd og som bare vil være med i vores fælles glade af flyvning.
Hvorfor skal det ikke være starten til en uddannelse til et certifikat og en karriere i luften?
Har du lært noget om flytyper?
Kom forbi og opleve dem!
Der er altid glæde folk på vores lille flyveplads, som ville stå parat, til at besvare dine spørgsmål om flyvemaskiner og om medlemskabet i klubben. Kigg bare forbi.